Osteoporose

Vores skelet er i konstant forandring. Knoglerne nedbrydes og opbygges afhængig af, hvordan man belaster kroppen, calcium indtag, sygdomstilstande og hormonforhold. 

Knogleskørhed opstår, når kroppen ikke kan lave ny knogle, eller at den nedbryder mere knogle end den opbygger. Resultatet bliver en svækket knoglestruktur, hvor man er i større risiko for brud. (Se billede af lårbensknogle) 

Ny forskning har vist, at man ikke skal være nervøs for at bruge kroppen, selvom man har knogleskørhed. Træning og aktivitet er tværtimod en stor del af behandlingen for knogleskørhed. Træningen vil være med til at gøre knoglerne stærkere. 

De hyppigst steder at få brud ved osteoporose er håndled, lårben og ryghvirvler især i brystregion og lænd. 

Brudene heler op igen i løbet af nogle måneder, men rygsøjlen vil typisk forblive lidt sammensunken.  

Det er vigtigt at træne sin krop og især sin ryg og mave, når man har osteoporose uanset om der har været sammenfald eller ej.

Hos Din Fysioterapeut – Aabenraa Rygklinik kan du få vejledning i gode øvelser og du kan deltage på hensyntagende hold sammen med andre. 

Gode råd til knogleskørhed

Tidligt i livet opbygger vi vores grundlæggende knoglemasse, som følger os igennem livet. Vægtbærende motion og sund varieret kost er vigtige elementer i at opbygge vores knoglemasse til senere i livet.  

I midten og sidst i livet er der flere ting du kan gøre for at undgå tab af knoglemasse. Retningslinjerne på området anbefaler 6 elementer.

1) Spis sundt
2) Tag evt. kosttilskud (I tvivl spørg egen læge)
3) Vær fysisk aktiv (Få lavet et program hos os)
4) Forebyg fald, undgå f.eks. løse tæpper, løse sko og træn din balance.
5) Hold op med at ryge
6) Drik mindre alkohol

Billeder: Injurymap

Tilføj din overskrift her